Project Description

Beechwood House

Beechwood House is a late 19th Century building located in Oxford, although the building is over 120 years old it is not listed. Originally the brief was to create a HMO (house of multiple occupancy) to let each room, to high-net-worth clients, with some shared living space. The brief changed mid-project to be a hotel that also offered short term lets to Oxford’s professional visitors, including academics and medical professionals. The change in use of the building required us to make significant changes to the design and the build.

One of the main challenges faced on this project, was raising the roof and forming a second floor to create two more flats, and an additional five bedrooms. In total the building had 23 bedrooms and 18 bathrooms with several self-contained kitchens. All the rooms had to have contact locks fitted and concierge space designed and created on the ground floor with a bespoke concierge desk built by us.

The basement was now needed to cater for the commercial side, to be a laundry and storeroom and a space for the caretaker at the back of house.

In total, excluding the raising of the roof, the project included three extensions, all built in keeping with the original building. HNB Construction Ltd completed all the hard landscaping to make the outside of the building as welcoming and functional as the building itself. We replaced the existing boundary wall, built a new car park for guests with five pod points for electric cars and fitted an entrance gate system.

Because this was a commercial project the owner was keen to get it completed and despite the change of use, work was not delayed or stopped because of it. This client is a repeat customer of ours as they know we can be trusted to deliver their high-level projects regardless of the challenges.

www.mybeechwood.com